על אודות

מטרת התוכנית:

• קידום היכולות של עובדי ההוראה בממד הבין-אישי של ההוראה באמצעות למידה מבוססת התנסות בסימולציות
  • שכלול מיומנויות המקדמות יצירת תקשורת של אמון וכבוד
  • הקניית תחושת ביטחון לתלמידים/ות ולמורים/ות בתהליכי הוראה-למידה
  • קידום רכישת מיומנויות רגשיות, חברתיות ואקדמיות
  • פיתוח יכולות רפלקטיביות של אנשי ונשות חינוך במצבי קונפליקט

סדנאות הסימולציה מעניקות סביבה בטוחה להתנסות באינטראקציות קונפליקטואליות בשדה החינוכי. הסימולציות מצולמות בווידאו ומבוססות על תרחישים המדמים מקרים מציאותיים, בהשתתפות שחקנים מקצועיים ובהנחיית אנשי מקצוע. עם תום ההתנסות בסימולציה מתקיים תחקיר, הכולל צפייה של המתנסה בווידאו המצולם של הסימולציה שהשתתף בה, וכן תהליך של משוב עצמי וקבוצתי.

מינהל עובדי הוראה במשרד החינוך מתקצב את הפעלת מרכזי הסימולציה, בהובלתה של ד"ר שרה זילברשטרום, מנהלת אגף התמחות וכניסה להוראה. הסדנאות מיועדות לאנשי ולנשות חינוך בשלבים השונים של התפתחותם המקצועית: סטודנטים/ות בשלב ההכשרה, מתמחים/ות בשלב ההתמחות, מורים/ות חדשים/ות בשלב הכניסה להוראה וצוותי הוראה במסגרת הפיתוח המקצועי. הסדנאות מתקיימות בשפה העברית, בשפה הערבית ובשפה האנגלית. חלק מהסדנאות ממוקדות במיומנויות הייחודיות לשיעורי מתמטיקה ואנגלית.

מרכז הדרכה ופיתוח ידע בסימולציה בחינוך במכון מופ"ת

מרכז ההדרכה ופיתוח ידע במכון מופ"ת, בהובלתה של ד"ר גלי נהרי, עוסק באיגום תהליכי הפיתוח וההקמה של מרכזי הסימולציה בהיבטים מתודולוגיים, טכנולוגיים ומחקריים. במסגרת מרכז ההדרכה פועל פורום של מנהלי/ות ומובילי/ות מרכזי הסימולציה. פורום זה פועל כקבוצת למידה לקידום הידע והעשייה בתחום הלמידה הסימולטיבית.

תחומי העיסוק של מרכז הידע:

• הכשרת המרכזים החדשים – ליווי ההקמה והתפעול
  • הכשרות סגל ומדריכים
  • הכנת המתווה לפיתוח תוכניות מבוססות סימולציה
  • יצירת פורום מחויב לסטנדרטים מקצועיים של העוסקים בסימולציה בחינוך

השירותים שלנו כוללים:

• ליווי מקצועי למרכזי הסימולציה בחינוך
  • פורום לבעלי תפקידים במרכזים
  • ימי למידה
  • קבוצת מחקר
  • תמיכה טכנולוגית
    מרכז ההדרכה ופיתוח הידע במכון מופ"ת מקבל ליווי מקצועי ממרכז מסר – המרכז הארצי לסימולציה רפואית

על סימולציות בחינוך

תחום סדנאות הסימולציה התפתח במדעי הרפואה ובעולם הצבאי כחלק מתהליך הכשרת אנשי מקצוע להתמודדות במצבי קונפליקט, לפיתוח כישורי תקשורת בין-אישיים ולניתוח התמודדות עם מצבי לחץ וחירום. בשנת 2011 הוקם מרכז הל"ב – המרכז לסימולציה בחינוך, שהיה הראשון והייחודי מסוגו בעולם בתחום החינוך וההוראה. המרכז הוקם באוניברסיטת בר-אילן, והוא פועל בבית הספר לחינוך בראשותה של ד"ר מאירה אייזנהמר.
מחקרים ראשונים על אודות סימולציות בתחום החינוך ומשובי משתתפים מציינים את ערכה הרב של הסימולציה לקידום מיומנויות התקשורת של סטודנטים, מתמחים, מורים חדשים וותיקים, חונכים, מנהלים ומפקחים, בהתנהלותם במצבי אמת. כל אלה תוך קידום המודעות לחשיבותו של הקשר הבין-אישי כבסיס להתמודדות מיטבית עם מצבים מורכבים.
כדי להרחיב את הנגישות של סדנאות הסימולציה ותהליכי הלמידה המתקיימים בסדנאות לכלל עובדי ההוראה בישראל יצא משרד החינוך בשנת 2016 ב"קול קורא" לתקצובם של מרכזי סימולציה, בפריסה ארצית. המרכזים נפתחו במוסדות אקדמיים אשר הראו ניסיון וידע בתחום של סדנאות סימולציה. כל אחד ממרכזי הסימולציה נותן שירות ומקיים סדנאות ללא תשלום לאנשי חינוך דוברי עברית ודוברי ערבית ממוסדות שונים.

הסדנאות הללו מיועדות לאנשי חינוך בשלבים השונים: סטודנטים בשלב ההכשרה, מתמחים בשלב ההתמחות, מורים חדשים בשלב הכניסה להוראה, מורים ותיקים ובעלי תפקידים בשלב הביסוס המקצועי. עם הרחבת נגישותן של סדנאות הסימולציה לכלל עובדי ההוראה בארץ נפתחו מרכזים נוספים ברחבי הארץ, אשר מעניקים שירות לאנשי חינוך ומקיימים סדנאות בשפות העברית, והערבית ובאנגלית.
כיום פועלים במסגרת ה"קול קורא" עשרה מרכזי סימולציה שונים, הפרוסים בכל הארץ: באוניברסיטת בר-אילן, באקדמית גורדון, במכללת שאנן, במכללת אלקאסמי, במכללת סמינר הקיבוצים, במכללת דוד ילין, במכללת אוהלו, במכללת סכנין, במכללת אחוה ובאוניברסיטת בן גוריון שבנגב. עוד מרכז סימולציה פועל במרכז פסג"ה בבית שאן.
בשנת תשע"ז השתתפו יותר מ-10000 אנשי חינוך מכל הארץ בסדנאות סימולציה ובתהליכי למידה בסימולציות, ובשנת תשע"ח צפויים להשתתף בהן יותר מ-14,500 אנשי חינוך.

לתיאום סדנה אנא פנו למרכז הסימולציה הקרוב אליכם